"Er moet wel iets gebeuren, anders kunnen we opdoeken"

Begin september is een start gemaakt met het naar voren plaatsen van de winkelpuien op het Emmaplein. Vastgoedverhuurder Sectie 5 realiseert daarmee een groter winkeloppervlak en de winkels vallen hierdoor meer op. Voor de feestdagen moet het verplaatsen van de puien klaar zijn. “Verbouwen is dubbel: veel winkeliers hebben het erg zwaar, waardoor een verbouwing niet goed uitkomt. Aan de andere kant moet er wel iets gebeuren, anders kunnen we opdoeken”, vertelt Cristel van Bergen, eigenares van dameskledingwinkel Bella aan het Emmaplein.

Terugblik

“Toen ik zes jaar geleden mijn eigen kledingzaak begon, was het voor mij geen vraag of ik mijn winkel in Zeist zou vestigen. Ik woon in Zeist, mijn kinderen groeien hier op en ik kom altijd graag in het centrum. Na het uitwerken van een businessplan ben ik van start gegaan en heb ik mijn eigen visie op damesmode gerealiseerd. In een tijd waarin net de crisis begon heb ik goede jaren gehad. Bella had een onderscheidende formule en was op dat moment een fris concept in Zeist”, vertelt Cristel. “De laatste paar jaar zie ik steeds minder winkelend publiek in het centrum. Bella wordt goed bezocht door een vaste groep klanten, maar de impulsaankopen van nieuwe klanten zijn ook belangrijk en die zijn de afgelopen jaren verminderd. Dit zie ik ook terug in onze omzetcijfers. Er moest dus echt iets gebeuren.”

Verbouwing

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de pui van Bella, waardoor er bouwhekken voor de gevel staan en een houten loopplank toegang geeft tot de winkel. “De vriendelijke bouwvakkers hebben borden op de hekken gehangen waarmee de ingang van de winkel wordt aangegeven. Ik merk wel dat klanten ons door de bouwwerkzaamheden minder goed weten te vinden. Hierdoor verkoop ik momenteel minder. Maar ik verwacht dat de bouwwerkzaamheden aan het Emmaplein de winkel een impuls gaan geven. Het grootste voordeel van het verplaatsen van de puien is dat het Emmaplein een fijnere sfeer krijgt omdat de donkere onderdoorgang verdwijnt. Het plein wordt prettiger om te winkelen. Natuurlijk valt of staat dat met het vullen van de nu nog leegstaande winkelpanden.”

Flexibele huren

“Je ziet op dit moment veel winkels leeg staan in Zeist. Dit komt denk ik doordat steeds meer consumenten naar omliggende steden uitwijken, waardoor winkels in Zeist steeds minder klanten krijgen. Ook zie ik starheid bij de verhurende partijen. Daarnaast zijn er hoge huurprijzen in het centrum waardoor de kosten voor een ondernemer ook erg hoog zijn. Ik denk dat de vastgoedeigenaren hier flexibeler mee om moeten gaan.”

Grote diversiteit

“Met de werkzaamheden in het centrum, die in 2018 klaar moeten zijn, hoop ik dat we weer nieuwe ondernemers aantrekken, winkels en horeca, zodat het centrum een grote diversiteit gaat bieden en consumenten weer graag naar Zeist komen”, zegt Cristel tot slot.

Christel van Bergen, eigenares van dameskledingwinkel Bella

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Vanwege de vragen en zorgen over de nieuwe verkeerssituatie in het centrum van Zeist opent de gemeente een tijdelijk informatiepunt aan de Markt in De Klinker. Vanaf zaterdag 9 februari 10.00 uur zijn inwoners, ondernemers en bezoekers hier welkom voor vragen, opmerkingen of zorgen.

Lees verder >>

Op dinsdag 5 februari heeft het college van burgemeester en wethouders een brief gestuurd aan de gemeenteraad over de verkeersmaatregelen die op 28 januari ingingen.

Lees verder >>

Verkeersmaatregelen fase 2

dinsdag 29 januari 2019

Op maandag 28 januari ging fase 2 van het verkeersplan centrum en de wijkverkeersplannen in.

Lees verder >>

Nieuw beeld geeft centrum betekenis

dinsdag 27 november 2018

Het nieuwe beeld aan het Hogewegplantsoen is warm ontvangen.

Lees verder >>

Het centrum is klaar voor de feestdagen. Na de winter maken we het centrum echt af.

Lees verder >>