Kastanje in Hogewegplantsoen gaat het warm krijgen

Paardenkastanje in het 1e Hogewegplantsoen

Bij de herinrichting van het centrum worden de gezonde bomen zo veel mogelijk bewaard. Dat geldt zeker voor de grote paardenkastanje in het plantsoen aan de 1e Hogeweg. Het is een prachtige beeldbepalende boom die in het centrum van Zeist uniek is. Het feit dat de boom zo imposant groot heeft kunnen worden, heeft diverse oorzaken. Eén van de belangrijkste oorzaken is dat de boom altijd de ruimte heeft gehad om zich te ontwikkelen.

Ruimte voor de boom in het centrumplan

De boom en het plantsoen zijn een restant van de buitenplaats ‘Huis te Bosch’. Deze buitenplaats werd omstreeks 1835 gebouwd. Het huis werd gesloopt in 1933 om plaats te maken voor winkels. Wat overbleef was een deel van de tuin aan de 1e Hogeweg. In 1934 werd op deze plek rondom een achthoekig pleintje een nieuwbouwproject gerealiseerd. Daarbij bleef de kastanje staan.

Deze prachtige paardenkastanje heeft, tot nu toe, alle ruimte gehad om zijn takken, maar belangrijker nog, zijn wortelgestel te ontwikkelen. Een wijze les in de behandeling van bomen. Willen we mooie grote bomen? Dan zullen we ze de ruimte moeten geven. Gelukkig blijft de boom bij deze herinrichting staan en zal hij wederom worden ingepast in het plan.

Zieke paardenkastanje behandelen met warmte

De kastanje ziet er gezond uit, maar hij is wel ziek. Helaas is de boom aangetast door de kastanjebloedingsziekte. In veel gevallen is dit een aantasting waar de boom zich niet meer van herstelt. Bij deze kastanje is de aantasting nog maar klein. De gemeente Zeist gaat daarom proberen om de boom te laten behandelen.

De landbouwuniversiteit in Wageningen heeft, met een bedrijf, een methode ontwikkeld om de bacterieaantasting te lijf te gaan. Zij hebben ontdekt dat de bacterie niet tegen hoge temperaturen kan. Er is afgesproken dat de kastanje, na de bladval, zal worden behandeld. Er is geen garantie dat de aantasting dan weg blijft, maar over het algemeen is de behandeling zeer effectief. U hoeft dus niet te schrikken als de boom straks in de hekken wordt gezet en de boom wordt ingepakt in tuinslangen. Deze horen bij de warmwaterbehandeling.

Bestrijding kastanjemineermot

Daarmee zijn we er nog niet. Helaas wordt de boom ook nog eens aangevallen door de kastanjemineermot. Deze kleine diertjes zuigen het sap uit de bladeren. Hier gaat de boom niet dood van, maar het draagt ook niet bij aan de gezondheid. Om deze boom de beste voorwaarden te geven gaat de gemeente ook hier wat aan proberen te doen.
De larven van de mineermot overleven de winter in de bladeren van de kastanje. De bladeren zullen daarom zo veel mogelijk worden opgeruimd. Dat kan helaas niet overal in de gemeente, maar deze locatie leent zich daar heel goed voor.

In het voorjaar zullen de motjes worden bestreden. Dat zal gebeuren door een strook ‘plakband’ om de stam te plakken en feromoonvallen in de kroon te plaatsen. Als de larven uitkomen, vliegen de mannetjes uit. De vrouwtjes zijn echter vleugelloos en moeten omhoog kruipen langs de stam. De strook ‘plakband’ houdt de vrouwtjes tegen. De feromoonvallen zijn voor de mannetjes.

Laten we hopen dat deze behandelingen effectief zijn en dat we daardoor nog langer van deze fantastische boom kunnen genieten!

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Vanwege de vragen en zorgen over de nieuwe verkeerssituatie in het centrum van Zeist opent de gemeente een tijdelijk informatiepunt aan de Markt in De Klinker. Vanaf zaterdag 9 februari 10.00 uur zijn inwoners, ondernemers en bezoekers hier welkom voor vragen, opmerkingen of zorgen.

Lees verder >>

Op dinsdag 5 februari heeft het college van burgemeester en wethouders een brief gestuurd aan de gemeenteraad over de verkeersmaatregelen die op 28 januari ingingen.

Lees verder >>

Verkeersmaatregelen fase 2

dinsdag 29 januari 2019

Op maandag 28 januari ging fase 2 van het verkeersplan centrum en de wijkverkeersplannen in.

Lees verder >>

Nieuw beeld geeft centrum betekenis

dinsdag 27 november 2018

Het nieuwe beeld aan het Hogewegplantsoen is warm ontvangen.

Lees verder >>

Het centrum is klaar voor de feestdagen. Na de winter maken we het centrum echt af.

Lees verder >>