Veel gestelde vragen

Het is logisch dat de herinrichting van het centrum van Zeist veel vragen oproept. Hier geven wij antwoord op veel gestelde vragen. 

Waarom heeft de rotonde Montaubanstraat – 1e Hogeweg geen fietsstroken?

Begin november is de rotonde Montaubanstraat–1e Hogeweg weer opengesteld voor verkeer. Op de vernieuwde rotonde zijn geen fietssuggestiestroken aangebracht. Dit is bewust gedaan om de kans dat fietsers zo maar de rotonde oprijden, terwijl zij geen voorrang hebben, te verkleinen.

Wanneer er op de rotonde fietssuggestiestroken liggen, dan zien fietsers dat als hun eigen veilige ruimte terwijl dat niet zo is. Gevolg is wel dat fietsers meer in het midden van de rotonde gaan rijden en (vracht-)auto’s achter hen rijden in plaats van (links) naast de fietser. Dit heeft echter weer als voordeel dat er geen problemen ontstaan wanneer bijvoorbeeld een vrachtwagen afslaat. De fietser rijdt namelijk voor de vrachtwagen en niet in de dode hoek van de vrachtwagen.

Nadat de herinrichting van het centrum helemaal klaar is dan gaan we de herinrichting evalueren, ook van de rotonde. We nemen dit onderwerp nadrukkelijk mee in de evaluatie.

Waar komen de kiosken en kunstwerken te staan?

Op een aantal locaties in het nieuwe centrum is ruimte voor kunst. Deze werken hebben een toegevoegde waarde voor het winkelgebied. De kunstwerken komen op de Slotlaan, de 1e Hogeweg en op het Emmaplein.

Meer informatie over kunst in het centrum van Zeist.

Naast kunst komen er op een aantal locaties ook kiosken te staan. Op dit moment wordt samen met bewoners, ondernemers en externe partijen gekeken naar de invulling van deze locaties.

Wat gaat er gebeuren?

Het centrum van Zeist vernieuwt. Inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente werken samen aan een centrum waar het leuk is om te winkelen en te verblijven. Het nieuwe centrum krijgt een groenere uitstraling en voelt gastvrij. In 2018 zal de herinrichting klaar zijn.

Hier vindt u een 3D-animatie van het ontwerp van het nieuwe centrum van Zeist.

Worden tijdens de herinrichting ook bomen gekapt?

Tijdens de herinrichting worden sommige bomen gekapt. Veelal heeft dit te maken met de verwachte levensduur van de bomen. Hier staat tegenover dat er ook nieuwe bomen geplant worden waardoor er na de oplevering van de herinrichting meer bomen in het centrum staan. Doordat hier ook laag groen aan toegevoegd wordt ontstaat er een groener centrum.

Gezonde bomen proberen we waar mogelijk te sparen. Dat geldt zeker voor de grote paardenkastanje in het plantsoen aan de 1e Hogeweg. Het is een prachtige beeldbepalende boom die in het centrum van Zeist uniek is. Lees meer over deze kastanjeboom.

Waar moeten mijn leveranciers laden en lossen?

Zolang er nog niet voor uw deur of in de directe omgeving gewerkt wordt, kunnen de leveranciers op de gebruikelijke locaties laden en lossen.

Op het moment dat er voor uw deur of in de directe omgeving gewerkt wordt, kunnen de leveranciers gebruik maken van andere laad- en losplekken in de buurt.

In overleg met BAM Infra kan er eventueel assistentie verleend worden bij het laden en lossen.

Waar kan ik tijdens de werkzaamheden parkeren?

De herinrichting van het centrum wordt gefaseerd uitgevoerd. Hierdoor blijft het centrum bereikbaar voor auto’s, bussen, vrachtverkeer, fietsers en voetgangers. De bereikbaarheid van de parkeergarages wordt door middel van omleidingsroutes aangegeven.

Meer informatie over parkeren in het centrum en de bereikbaarheid van het centrum.

Is mijn favoriete winkel nog bereikbaar?

Ja, BAM Infra zorgt ervoor dat de winkels bereikbaar zijn voor winkelend publiek en leveranciers. 

Meer informatie over de bereikbaarheid van het centrum en parkeren in het centrum.

Wat te doen bij hinder?

Woont of onderneemt u in het centrum van Zeist en heeft de informatieavond voor uw straat plaatsgevonden? Dan bent u inmiddels in contact gebracht met BAM Infra. Meldingen van eventuele hinder kunnen bij de BAM worden gemeld. Zij zullen vervolgens kijken welke oplossing ze kunnen bieden.

Waar kan ik terecht met vragen?

Aan de Weeshuislaan 5 in Zeist, tegenover de Allegrotuin, vindt u het informatiecentrum. Daar kunt u terecht voor informatie over de herinrichting.

Wie voert het project uit?

BAM Infra voert de herinrichting van het centrum van Zeist uit.

Wat zijn de werktijden van de aannemer?

BAM Infra werkt  van maandag t/m vrijdag van 7.00 uur tot 17.00 uur. Incidenteel kan het voorkomen dat de aannemer hier van afwijkt.  

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Ondanks de regen en kou is de BAM er in geslaagd om de werkzaamheden op het eerste deel van het Emmaplein op tijd af te ronden.

Lees verder >>

Nieuwe centrumorganisatie gestart

donderdag 23 november 2017

Als het aan de gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum ligt, dan blijft het centrum ook de komende jaren een plek waar het leuk is om te winkelen en te verblijven. Daarom investeren de partijen in de onderlinge samenwerking en vormen ze samen de nieuwe centrumorganisatie.

Lees verder >>

Woensdag 22 november is BAM Infra gestart met de herinrichting van de weg rondom het Hogewegplantsoen. De werkzaamheden aan de weg rondom het plantsoen zijn uiterlijk 22 december klaar.

Lees verder >>

Vanaf vrijdag 17 november rond het einde van de middag zijn alle weg-afsluitingen ten einde in het centrum van Zeist.

Lees verder >>

Graffiti als kunst

dinsdag 14 november 2017

De punt van de Klinker - het gedeelte tussen de Voorheuvel en de Markt - wordt verfraaid met een waar graffiti-kunstwerk.

Lees verder >>