Ondernemen in het centrum

Op deze pagina staat een overzicht van onderwerpen waarover ondernemers en winkeliers regelmatig vragen stellen, met de daarbij behorende toelichting.

Meer informatie vindt u op het  Ondernemersplein van de gemeentelijke website. Bij ondernemersvragen kunt u natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met de gemeente via 14 030 of per e-mail via zeist@zeist.nl

U bent ondernemer/winkelier en wilt...

een horecaonderneming openen of overnemen

Houd er rekening mee dat uw onderneming moet passen binnen het bestemmingsplan. Op www.ruimtelijkeplannen.nl is de bestemming van uw locatie te vinden.

Wanneer u een horecaonderneming start of overneemt, dan heeft u in de meeste gevallen een exploitatievergunning nodig. Dit is een vergunning voor het mogen uitbaten van onder meer een restaurant, café of lunchroom. Er staan voorwaarden in waaraan u zich als ondernemer moet houden. Deze gaan bijvoorbeeld over openbare orde en veiligheid. Een exploitatievergunning is persoonsgebonden. Dus stopt een onderneming, dan vervalt ook deze vergunning.

Kan er bij uw onderneming alleen afgehaald of bezorgd worden, dan kunt u direct aan de slag. In de andere gevallen moet u een exploitatievergunning aanvragen.

Ook kunnen er milieueisen zijn waaraan u zich moet houden. Denk aan geluids- en geureisen of bijvoorbeeld het plaatsen van een vetvangput. Het ondernemersplein kan u hierover meer vertellen.

Meer informatie: ondernemersplein@zeist.nl

alcohol gaan schenken

Als u alcohol wilt schenken, dan is naast de exploitatievergunning ook een drank- en horecavergunning vereist. Er wordt dan een justitiële toets gedaan. Schenkt u geen alcohol, dan kunt u volstaan met het aanvragen van een exploitatievergunning. U heeft dan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) no

Voor meer informatie: ondernemersplein@zeist.nl

een terras aanleggen

Wanneer u uw onderneming wilt uitbreiden met een terras, dan heeft u een terrasvergunning nodig. Ook wanneer het terras op eigen terrein ligt. Of een terras daadwerkelijk te realiseren is, hangt af van verschillende factoren. Het is in ieder geval belangrijk te denken aan de volgende zaken:

 • overleg altijd eerst met uw buren
 • houd er bij het ontwerp van uw terras rekening mee dat voetgangers voldoende ruimte, minimaal 1,5 meter, op de stoep hebben om langs uw terras te lopen.
 • tussen het terras en de stoeprand moet 50 cm overblijven vanwege verkeersveiligheid.
 • wilt u het terras voorzien van terrasschermen of –overkapping, dan heeft u hiervoor altijd een omgevingsvergunning nodig.
 • gaat uw terras ten koste van een parkeerplaats, dan betekent dit dat er in de nabije omgeving een andere parkeerplaats gerealiseerd moet worden op kosten van de aanvrager.

Voor meer informatie: ondernemersplein@zeist.nl

een winkel openen

Heeft u een idee voor een winkel en bent u op zoek naar een geschikte locatie in Zeist-Centrum? Het ondernemersplein denkt graag met u mee. Een paar tips wanneer u op zoekt bent naar een geschikte locatie:

 • kijk naar de bestemming die op de locatie rust.
 • niet alleen het pand zelf is van belang, ook de omgeving. Stel uzelf de vraag of uw concept op deze locatie het beste tot zijn recht komt.
 • inventariseer wat er nodig is om het pand geschikt te maken voor uw concept. Moet er verbouwd worden, hoe wordt de inrichting, komen er gevelaanpassingen zoals reclame of een luifel?
 • kijk of u wellicht aanspraak kan maken op het gevelstimuleringsfonds.
 • bij verbouwingen is het voor sommige werkzaamheden, zoals het doorbreken van een draagmuur of aanpassingen die gevolgen kunnen hebben voor de brandveiligheid van een gebouw, nodig om een vergunning aan te vragen. Het bouwloket helpt u hierbij graag verder.
 • het aanbrengen van lichtreclame of aanpassing van de gevel moet worden getoetst door de welstandscommissie.

Voor meer informatie: ondernemersplein@zeist.nl

de winkel verhuizen naar het centrumhart

U heeft al een winkel in Zeist en denkt erover te verhuizen naar het nieuwe, compacte centrumhart. Het ondernemersplein neemt u graag mee in de mogelijkheden. Zij kunnen met u kijken wat voor uw winkel de beste plek is en waar ruimte is. Bovendien kunt u gebruik maken van regelingen zoals het gevelstimuleringsfonds.

Voor meer informatie: ondernemersplein@zeist.nl

de winkel of onderneming uitbreiden

Biedt het pand van uw buren kansen om uw modezaak, boekwinkel of andere onderneming uit te breiden? Het ondernemersplein denkt graag met u mee over de aanpak.

Alvast enkele praktische tips:

 • Het uitbreiden van een pand kan onder bepaalde voorwaarden vergunningsvrij uitgevoerd worden. Op www.omgevingsloket.nl kunt u een check doen om te bepalen of u een omgevingsvergunning nodig heeft.
 • Is een omgevingsvergunning nodig, dan toetsen we uw idee onder andere aan het bestemmingsplan. Dit is nodig om bijvoorbeeld te zien of het idee past binnen de functie die het pand heeft. Past uw idee niet binnen de huidige bestemming van de locatie, dan kunnen we meedenken over de optie om af te wijken van het bestemmingsplan.
 • De medewerkers van het bouwloket kunnen u hierbij verder helpen. Zij zijn te bereiken op telefoon 14 030.
een evenement organiseren

Stichting Centrummanagement in Zeist houdt zich onder andere bezig met het coördineren en promoten van evenementen in het centrum. Het team heeft veel kennis van en ervaring met het organiseren van evenementen in ons centrum. Zij helpen u graag op weg. Samen met u bekijken zij of het bijvoorbeeld mogelijk is verschillende evenementen te combineren.
Stichting Centrummanagement is te bereiken via manager@centrumzeist.nl.

Ook hier geldt:

 • overleg altijd eerst met uw buren
 • hoe zit het met geluids- en milieueisen? Kijk hiervoor op het Omgevingsloket
 • kun je zomaar de weg afzetten?

Voor meer informatie: ondernemersplein@zeist.nl of manager@centrumzeist.nl

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Vanwege de vragen en zorgen over de nieuwe verkeerssituatie in het centrum van Zeist opent de gemeente een tijdelijk informatiepunt aan de Markt in De Klinker. Vanaf zaterdag 9 februari 10.00 uur zijn inwoners, ondernemers en bezoekers hier welkom voor vragen, opmerkingen of zorgen.

Lees verder >>

Op dinsdag 5 februari heeft het college van burgemeester en wethouders een brief gestuurd aan de gemeenteraad over de verkeersmaatregelen die op 28 januari ingingen.

Lees verder >>

Verkeersmaatregelen fase 2

dinsdag 29 januari 2019

Op maandag 28 januari ging fase 2 van het verkeersplan centrum en de wijkverkeersplannen in.

Lees verder >>

Nieuw beeld geeft centrum betekenis

dinsdag 27 november 2018

Het nieuwe beeld aan het Hogewegplantsoen is warm ontvangen.

Lees verder >>

Het centrum is klaar voor de feestdagen. Na de winter maken we het centrum echt af.

Lees verder >>