1e Hogeweg

Start werkzaamheden 1e Hogeweg

Maandag 19 maart start BAM Infra met de herinrichting van de 1e Hogeweg. De werkzaamheden worden in 2 fasen uitgevoerd.

De aannemer begint met het gedeelte tussen de rotonde Montaubanstraat en de splitsing naar de Meester de Klerkstraat. Deze werkzaamheden zijn voor Koningsdag afgerond. Na Koningsdag start fase 2 van de herinrichting van de 1e Hogeweg; het gedeelte vanaf de splitsing naar de Meester de Klerkstraat en de kruising met de Slotlaan.

Door deze fasering blijven de winkels bereikbaar. Parkeergarage 1e Hogeweg is bereikbaar via de Voorheuvel. Het verkeer wordt in de directe omgeving omgeleid. De herinrichting van het plantsoen aan de 1e Hogeweg wordt naar verwachting voor de zomer uitgevoerd en wordt niet gelijk met de herinrichting van de straat en stoep opgepakt.

Voordat de aannemer start met de herinrichting van de 1e Hogeweg zullen de bomen langs de weg – dit betreft niet het groen in het plantsoen – worden verwijderd. De huidige bomen hebben een matige kwaliteit en daarmee geen duurzaam karakter. Om ervoor te zorgen dat er een mooi, egaal groen beeld ontstaat worden deze bomen vervangen. Per saldo krijgt de vernieuwde winkelstraat meer nieuwe bomen. Naar verwachting worden de nieuwe bomen in het najaar geplant.

Omleiding

Tijdens de herinrichting van deze winkelstraat zal de straat deels afgesloten zijn. Dit betekent per deel het volgende:

  • Fase 1: de werkzaamheden starten op 19 maart. Er wordt gewerkt aan het gedeelte Hogeweg tussen de rotonde Montaubanstraat en de splitsing naar de Meester de Klerkstraat. Tijdens de uitvoering van deze werkzaamheden is het niet mogelijk om vanaf de rotonde de Hogeweg op te rijden. De parkeergarage aan de 1e Hogeweg blijft bereikbaar via een omleidingsroute. U wordt via de Montaubanstraat, Utrechtseweg, Het Rond, Slotlaan en Korte Weeshuislaan via de Voorheuvel naar de parkeergarage geleid;
  • Fase 2: de werkzaamheden starten na 29 april. Er wordt gewerkt aan het gedeelte vanaf de splitsing met de Meester de Klerkstraat tot de kruising met de Slotlaan; inclusief het deel Kerkweg tot en met de toegang tot het parkeerterrein achter de passage. Tijdens deze fase is de Parkeergarage 1e Hogeweg weer bereikbaar via de 1e Hogeweg. 
Kaartje van de omleiding tijdens fase 1 van de werkzaamheden aan de 1e Hogeweg

Werkzaamheden

Net als in de eerder heringerichte winkelstraten bestaan de werkzaamheden uit het verwijderen en vervangen van het huidige straatwerk. Hierbij begint BAM Infra met de stoepen om vervolgens de straat te vernieuwen. De werkzaamheden zullen per deel naar verwachting 5 weken in beslag nemen.

Na het vernieuwen van het straatwerk worden op een later moment de prullenbakken, lantaarnpalen en fietsnietjes geplaatst. Zodra bekend is wanneer deze materialen geplaatst worden zal dit via deze website bekend worden gemaakt.

Werkgebied Hogeweg

plattegrond werkgebied Hogeweg

Behandeling monumentale kastanjeboom geslaagd

Goed nieuws! De monumentale kastanjeboom in het plantsoen aan de 1e Hogeweg is met succes behandeld tegen de kastanjebloedingsziekte. In het najaar is de boom tegen de ziekte behandeld. Na de warmtebehandeling is een monster genomen waarin de ziekteverwekkende bacterie niet meer is aangetroffen. Dat betekent niet dat de boom de aantasting niet meer kan terugkrijgen, de boom is niet immuun voor de bacterie.

Ook zijn de bladeren rondom de boom opgeruimd. Dit vanwege de Kastanjemineermot. Dit piepkleine motje is de reden dat kastanjebomen al in augustus bruin blad krijgen. De boom gaat er niet dood aan, maar het is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de boom. De larven van de mineermot overleven de winter tussen de gevallen bladeren. Het verwijderen zou ervoor moeten zorgen dat er minder mineermotjes zijn die de boom aanvallen. Daarnaast wordt de boom in het voorjaar voorzien van een plakstrip rond de stam en van feromoonvallen in de kroon. De plakstrip is voor de vrouwtjes. Deze vrouwtjes hebben geen vleugels en klimmen daarom via de stam de boom in. De feromoonvallen zijn voor de mannetjes: die hebben wel vleugels maar kunnen de geur van de vrouwtjes niet weerstaan en kunnen met de vallen worden gevangen.

Lees meer over het behoud van de beeldbepalende kastanjeboom in het plantsoen van de 1e Hogeweg

Ontwerp voor het 1e Hogewegplantsoen

Op zaterdag 28 oktober 2017 onthulde wethouder Marcel Fluitman het ontwerp voor het 1e Hogewegplantsoen. Het betreft een herinrichting van het gehele plantsoen. De onthulling vond plaats in het huidige plantsoen.

Het Hogewegplantsoen wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud. Het zal haar groene karakter behouden, de grote kastanjeboom blijft staan en er komt een kunstwerk.

Meer informatie over kunst in het centrum.

Waterleiding 1e Hogeweg vervangen door Vitens

In juli startte aannemer A. Hak (namens Vitens) met het vervangen van een waterleiding aan de noordoostkant van de 1e Hogeweg (zijde Meester de Klerkstraat). De hele waterleiding vanaf Vishandel Vossole tot en met de Benetton is inmiddels vervangen. In de week van 1 november heeft Vitens de werkzaamheden officieel afgerond.

Definitief ontwerp

Hier vindt u het  definitieve ontwerp van de 1e Hogeweg en de Meester de Klerkstraat.

Het nieuwe ontwerp wijkt op onderdelen iets af van het vastgestelde schetsontwerp van januari 2017. Samen met bewoners, ondernemers, pandeigenaren en BAM Infra hebben we afgelopen periode de ontwerpen verder geactualiseerd. Hier is vooral gekeken naar verbeteringen op het gebied van groen en fietsenstallingen. Daarnaast hebben we samen met de omgeving een aantal onderdelen ingevuld die in januari 2017 nog niet bekend waren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de locaties van oliebollenkramen en kiosken.

Impressie nieuwe centrum

Met de in februari 2017 gelanceerde 3D-animatie krijgt u een duidelijke impressie van het nieuwe centrum van Zeist. Dit ontwerp is tot stand gekomen door ontwerpteams bestaande uit bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren. In het ontwerp proces werden deze teams ondersteund door een ingenieursbureau en de gemeente.

Planning deelgebied

Hier vindt u een overzicht met de planning van alle activiteiten en werkzaamheden.

Meer informatie? Bezoek het informatiecentrum

Wilt u meer informatie over de werkzaamheden in het centrum? Breng dan een bezoek aan het informatiecentrum. Hier vindt u een overzicht van de actuele openingstijden.

Online antwoord op de meest gestelde vragen.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Op zaterdag 24 maart opent kunstenaar Ram Katzir eenmalig de deuren van zijn tijdelijke atelier. U kunt dan met eigen ogen zien hoe het kunstwerk voor de 1e Hogeweg wordt gemaakt.

Lees verder >>

Fiets niet tegen de lamp

dinsdag 13 maart 2018

Let goed op bij gebruik van het fietspad op de 1e Hogeweg (aan de kant van de oude V&D). Fiets niet tegen de lamp...

Lees verder >>

Voortgang kunstwerk 1e Hogeweg

dinsdag 13 maart 2018

De vormen van het kunstwerk 'Eden' voor het plantsoen aan de 1e Hogeweg worden steeds duidelijker.

Lees verder >>

Het voormalige V&D pand in het centrum van Zeist staat al geruime tijd leeg. Binnenkort start een onderzoek naar een goede toekomstbestendige invulling waardoor het pand weer meerwaarde heeft voor de inwoners, ondernemers en het centrum van Zeist.

Lees verder >>

Maandag 19 maart start BAM Infra met de herinrichting van de 1e Hogeweg. De werkzaamheden worden in 2 fasen uitgevoerd. Door deze fasering blijven de winkels bereikbaar.

Lees verder >>