1e Hogeweg

Werkzaamheden 1e Hogeweg en Kerkweg - 30 april tot 1 juni

Op 30 april start BAM Infra met het laatste deel van de 1e Hogeweg (het gedeelte vanaf het plantsoen tot aan de kruising Slotlaan - 1e Hogeweg). Naar verwachting is de winkelstraat 1 juni klaar.

Voor het autoverkeer wordt een kleine omleiding ingesteld via de Meester de Klerkstraat, Weeshuislaan en Slotlaan. De Kerkweg en het parkeerterrein achter de Groene Winkel zijn bereikbaar via de Utrechtseweg en de Maurikstraat.

De nieuwe bomen op de 1e Hogeweg en Meester de Klerkstraat worden in november – december geplaatst. Dan start het normale plantingsseizoen voor nieuwe bomen. Als we deze bomen eerder plaatsen is de kans dat ze het niet overleven te groot. We zorgen er voor dat vanaf mei tijdelijke plantenbakken geplaatst worden zodat we alvast een groen karakter creëren.

Klik op de afbeelding voor een grotere kaart in pdf (311 kB).

Behandeling monumentale kastanjeboom geslaagd

Goed nieuws! De monumentale kastanjeboom in het plantsoen aan de 1e Hogeweg is met succes behandeld tegen de kastanjebloedingsziekte. In het najaar is de boom tegen de ziekte behandeld. Na de warmtebehandeling is een monster genomen waarin de ziekteverwekkende bacterie niet meer is aangetroffen. Dat betekent niet dat de boom de aantasting niet meer kan terugkrijgen, de boom is niet immuun voor de bacterie.

Ook zijn de bladeren rondom de boom opgeruimd. Dit vanwege de Kastanjemineermot. Dit piepkleine motje is de reden dat kastanjebomen al in augustus bruin blad krijgen. De boom gaat er niet dood aan, maar het is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de boom. De larven van de mineermot overleven de winter tussen de gevallen bladeren. Het verwijderen zou ervoor moeten zorgen dat er minder mineermotjes zijn die de boom aanvallen. Daarnaast wordt de boom in het voorjaar voorzien van een plakstrip rond de stam en van feromoonvallen in de kroon. De plakstrip is voor de vrouwtjes. Deze vrouwtjes hebben geen vleugels en klimmen daarom via de stam de boom in. De feromoonvallen zijn voor de mannetjes: die hebben wel vleugels maar kunnen de geur van de vrouwtjes niet weerstaan en kunnen met de vallen worden gevangen.

Lees meer over het behoud van de beeldbepalende kastanjeboom in het plantsoen van de 1e Hogeweg

Ontwerp voor het 1e Hogewegplantsoen

Op zaterdag 28 oktober 2017 onthulde wethouder Marcel Fluitman het ontwerp voor het 1e Hogewegplantsoen. Het betreft een herinrichting van het gehele plantsoen. De onthulling vond plaats in het huidige plantsoen.

Het Hogewegplantsoen wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud. Het zal haar groene karakter behouden, de grote kastanjeboom blijft staan en er komt een kunstwerk.

Meer informatie over kunst in het centrum.

Definitief ontwerp

Hier vindt u het  definitieve ontwerp van de 1e Hogeweg en de Meester de Klerkstraat.

Het nieuwe ontwerp wijkt op onderdelen iets af van het vastgestelde schetsontwerp van januari 2017. Samen met bewoners, ondernemers, pandeigenaren en BAM Infra hebben we afgelopen periode de ontwerpen verder geactualiseerd. Hier is vooral gekeken naar verbeteringen op het gebied van groen en fietsenstallingen. Daarnaast hebben we samen met de omgeving een aantal onderdelen ingevuld die in januari 2017 nog niet bekend waren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de locaties van oliebollenkramen en kiosken.

Impressie nieuwe centrum

Met de in februari 2017 gelanceerde 3D-animatie krijgt u een duidelijke impressie van het nieuwe centrum van Zeist. Dit ontwerp is tot stand gekomen door ontwerpteams bestaande uit bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren. In het ontwerp proces werden deze teams ondersteund door een ingenieursbureau en de gemeente.

Planning deelgebied

Hier vindt u een overzicht met de planning van alle activiteiten en werkzaamheden.

Meer informatie? Bezoek het informatiecentrum

Wilt u meer informatie over de werkzaamheden in het centrum? Breng dan een bezoek aan het informatiecentrum. Hier vindt u een overzicht van de actuele openingstijden.

Online antwoord op de meest gestelde vragen.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Vanaf 29 mei start BAM met het vernieuwen van het laatste deel van de Meester de Klerkstraat.

Lees verder >>

Planten voor de Slotlaan

donderdag 24 mei 2018

Op 22 mei is het beplanten van de Slotlaan gestart. In de straat zullen er het hele jaar door bloemen gaan bloeien.

Lees verder >>

De beelden 'Le temps s'écoule' en 'Man en vrouw' hebben weer een plek gekregen in het vernieuwde centrum.

Lees verder >>

Op 14, 15 en 16 mei worden de laad en losvakken op de Slotlaan aangepast. De huidige vakken blijven bestaan, maar krijgen een duidelijkere belijning. Daarnaast worden speciale tegels met een laad- en lossymbool aangebracht.

Lees verder >>

Op 30 april start BAM Infra met het laatste deel van de 1e Hogeweg (het gedeelte vanaf het plantsoen tot aan de kruising Slotlaan - 1e Hogeweg). Naar verwachting is de winkelstraat 1 juni klaar.

Lees verder >>