1e Hogeweg

De 1e Hogeweg is vernieuwd! De winkelstraat heeft met het vernieuwde straatwerk een nieuwe uitstraling gekregen.

Naast nieuw straatwerk is er ook ruimte voor bomen en laag groen. Binnenkort wordt het lage groen aangebracht. Omdat het groen later komt en we de winkelstraat nu al een groene uitstraling wilden geven, zijn er tijdelijke plantenbakken geplaatst. De 1e Hogeweg is nog niet af. BAM Infra gaat nog meer fietsnietjes en paaltjes plaatsen en gaat de geleidelijnen afmaken.

Voor De Groene Winkel is een laad en losplek gemaakt die vroeg in de ochtend (voor 9 uur) gebruikt kan worden door De Groene Winkel. Dit op verzoek van bewoners boven De Groene Winkel die geluidsoverlast ervaren van het laden en lossen aan de achterkant. Na 9 uur kan de plaats gebruikt worden om je fiets te parkeren.

Op dit moment ligt er nog veel zand op de 1e Hogeweg. Hierdoor is het niet helemaal duidelijk is waar iedereen moet fietsen en wandelen. Dit zand is wel nodig. Het zorgt er voor dat de steentjes goed blijven liggen en niet gaan rammelen. De fietsnietjes en terrasschermen zorgen voor een verdere verduidelijking. Op sommige plekken zijn geen fietsnietjes of terrasschermen mogelijk of nodig. Dat is net voor de ingang van De Groene Winkel het geval. We gaan daar paaltjes gaan plaatsen ter bescherming van de voetganger. De 1e Hogeweg is dan voldoende veilig voor voetganger en fietser.

Behandeling monumentale kastanjeboom geslaagd

Goed nieuws! De monumentale kastanjeboom in het plantsoen aan de 1e Hogeweg is met succes behandeld tegen de kastanjebloedingsziekte. In het najaar is de boom tegen de ziekte behandeld. Na de warmtebehandeling is een monster genomen waarin de ziekteverwekkende bacterie niet meer is aangetroffen. Dat betekent niet dat de boom de aantasting niet meer kan terugkrijgen, de boom is niet immuun voor de bacterie.

Ook zijn de bladeren rondom de boom opgeruimd. Dit vanwege de Kastanjemineermot. Dit piepkleine motje is de reden dat kastanjebomen al in augustus bruin blad krijgen. De boom gaat er niet dood aan, maar het is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de boom. De larven van de mineermot overleven de winter tussen de gevallen bladeren. Het verwijderen zou ervoor moeten zorgen dat er minder mineermotjes zijn die de boom aanvallen. Daarnaast wordt de boom in het voorjaar voorzien van een plakstrip rond de stam en van feromoonvallen in de kroon. De plakstrip is voor de vrouwtjes. Deze vrouwtjes hebben geen vleugels en klimmen daarom via de stam de boom in. De feromoonvallen zijn voor de mannetjes: die hebben wel vleugels maar kunnen de geur van de vrouwtjes niet weerstaan en kunnen met de vallen worden gevangen.

Lees meer over het behoud van de beeldbepalende kastanjeboom in het plantsoen van de 1e Hogeweg

Ontwerp voor het 1e Hogewegplantsoen

Op zaterdag 28 oktober 2017 onthulde wethouder Marcel Fluitman het ontwerp voor het 1e Hogewegplantsoen. Het betreft een herinrichting van het gehele plantsoen. De onthulling vond plaats in het huidige plantsoen.

Het Hogewegplantsoen wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud. Het zal haar groene karakter behouden, de grote kastanjeboom blijft staan en er komt een kunstwerk.

Meer informatie over kunst in het centrum.

Definitief ontwerp

Hier vindt u het  definitieve ontwerp van de 1e Hogeweg en de Meester de Klerkstraat.

Het nieuwe ontwerp wijkt op onderdelen iets af van het vastgestelde schetsontwerp van januari 2017. Samen met bewoners, ondernemers, pandeigenaren en BAM Infra hebben we afgelopen periode de ontwerpen verder geactualiseerd. Hier is vooral gekeken naar verbeteringen op het gebied van groen en fietsenstallingen. Daarnaast hebben we samen met de omgeving een aantal onderdelen ingevuld die in januari 2017 nog niet bekend waren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de locaties van oliebollenkramen en kiosken.

Impressie nieuwe centrum

Met de in februari 2017 gelanceerde 3D-animatie krijgt u een duidelijke impressie van het nieuwe centrum van Zeist. Dit ontwerp is tot stand gekomen door ontwerpteams bestaande uit bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren. In het ontwerp proces werden deze teams ondersteund door een ingenieursbureau en de gemeente.

Planning deelgebied

Hier vindt u een overzicht met de planning van alle activiteiten en werkzaamheden.

Meer informatie? Bezoek het informatiecentrum

Aannemer BAM Infra stuurt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van de werkzaamheden. Hier vindt u een overzicht van alle BAM-nieuwsbrieven over de 1e Hogeweg.

Wilt u meer informatie over de werkzaamheden in het centrum? Breng dan een bezoek aan het informatiecentrum. Hier vindt u een overzicht van de actuele openingstijden.

Online antwoord op de meest gestelde vragen.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Van 3 september tot en met eind oktober is de Slotlaan afgesloten tussen de 1e Hogeweg en de Weeshuislaan. Voor het verkeer geldt een omleiding.

Lees verder >>

Aziatisch eten met een lokaal tintje. Dat kan vanaf 15 augustus aan de Voorheuvel bij The Fusion Club.

Lees verder >>

Begin juli opende STAN&CO haar deuren in Zeist. De oude gasfabriek op de hoek van de Antonlaan en de Steynlaan is omgetoverd tot een bruisend restaurant.

Lees verder >>

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de planning voor de herinrichting van het centrum aan te passen.

Lees verder >>

Gedicht ‘Ik ben jouw plein’ heeft een vaste plek gekregen op het vernieuwde marktplein.

Lees verder >>