Slotlaan (Donkerelaan)

Nieuwe uitstraling Donkerelaan

Het gedeelte Slotlaan vanaf de kruising 1e en 2e Hogeweg tot aan Het Rond stond vroeger bekend als 'Donkerelaan'. Dit stuk Slotlaan wordt waarschijnlijk in de zomer vernieuwd:

  • verbetering monumentale structuur van de straat;
  • vernieuwing weg en de stoep;
  • de huidige bomen krijgen meer ruimte om te groeien;
  • meer lage, groene beplanting.

Door de aanpassingen ontstaat een mooiere verbinding met het Walkartpark.

plattegrond herinrichting Donkerelaan (Pdf; 671kB)

Hier vindt u meer informatie over de herinrichting van de Slotlaan en zijstraten.

Planning uitvoering

Het college heeft ingestemd met het ontwerp voor de Donkerelaan. De omgevingsvergunning en het verkeersbesluit kunnen daarom worden aangevraagd. Ook kunnen we de aannemer gaan selecteren, die de herinrichting gaat uitvoeren.

De werkzaamheden voeren we waarschijnlijk net na de zomervakantie uit. Dit is een rustige periode voor de winkeliers, waardoor de hinder beperkt blijft. Ook tijdens de uitvoering blijft de overlast beperkt, omdat de Donkerelaan maar kort dicht hoeft.

Parkeerplaatsen en busroute

Parkeerplaatsen

Na overleg met bewoners en ondernemers is besloten om (een deel van) de parkeerplaatsen aan de kant van het Walkartpark te behouden.

De huidige parkeerplaatsen aan de kant van het Walkartpark worden heringedeeld. In de nieuwe situatie krijgt deze zijde 18 parkeerplaatsen voor 'langsparkeren'. De nieuwe situatie is overzichtelijker en daardoor veiliger. Aan de kant van de winkels komen 4 extra parkeerplaatsen. In totaal blijven 22 parkeerplaatsen behouden.

We zijn van plan om de parkeerplaatsen met elektrische oplaadpunten te verplaatsen naar het parkeerterrein aan de Kerkweg (achter de Groene Winkel).

Busroute

De aanpassing van de parkeerplaatsen is ook nodig om de straat geschikt èn verkeersveilig te maken voor de bus. De bus gaat rijden aan de kant van het Walkartpark, niet aan de kant van de winkels.

Op dit moment is nog niet bekend vanaf wanneer de bus hier zal gaan rijden. Dit is afhankelijk van de uitspraak van de Rechtbank, die de verkeersbesluiten binnen het centrum behandelt.

Waarom deze busroute?

Voor deze busroute is gekozen, om te voorkomen dat de busreis naar Utrecht langer gaat duren. De bus moet straks in het centrum iets omrijden, omdat de Weeshuislaan (tussen de Slotlaan en Antonlaan) wordt afgesloten voor alle verkeer. Dus ook voor de bus.

De nieuwe busroute via de Voorheuvel en 1e Hogeweg duurt ongeveer 2 minuten langer. Door de bussen naar Utrecht via de Donkerelaan te laten rijden, in plaats van de Laan van Beek en Royen, wordt die tijd weer ingehaald.

Groene aansluiting op het Walkartpark

Alle bomen aan de Donkerelaan blijven behouden. De strook tussen de weg en het Walkartpark vergroenen we met planten die mooi aansluiten op het Walkartpark. Hiermee krijgt de laan een groener karakter en verbetert de monumentale structuur van dit deel van de Slotlaan.

Afvalcontainers

Op twee plekken blijven ondergrondse afvalcontainers staan. In totaal gaat het om 5 containers (3 en 2 stuks). 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Vanaf 29 mei start BAM met het vernieuwen van het laatste deel van de Meester de Klerkstraat.

Lees verder >>

Planten voor de Slotlaan

donderdag 24 mei 2018

Op 22 mei is het beplanten van de Slotlaan gestart. In de straat zullen er het hele jaar door bloemen gaan bloeien.

Lees verder >>

De beelden 'Le temps s'écoule' en 'Man en vrouw' hebben weer een plek gekregen in het vernieuwde centrum.

Lees verder >>

Op 14, 15 en 16 mei worden de laad en losvakken op de Slotlaan aangepast. De huidige vakken blijven bestaan, maar krijgen een duidelijkere belijning. Daarnaast worden speciale tegels met een laad- en lossymbool aangebracht.

Lees verder >>

Op 30 april start BAM Infra met het laatste deel van de 1e Hogeweg (het gedeelte vanaf het plantsoen tot aan de kruising Slotlaan - 1e Hogeweg). Naar verwachting is de winkelstraat 1 juni klaar.

Lees verder >>