Slotlaan (Donkerelaan)

Nieuwe uitstraling Donkerelaan

Het gedeelte Slotlaan vanaf de kruising 1e en 2e Hogeweg tot aan Het Rond stond vroeger bekend als 'Donkerelaan'. Dit stuk Slotlaan wordt waarschijnlijk in de zomer vernieuwd:

  • verbetering monumentale structuur van de straat;
  • vernieuwing weg en de stoep;
  • de huidige bomen krijgen meer ruimte om te groeien;
  • meer lage, groene beplanting.

Door de aanpassingen ontstaat een mooiere verbinding met het Walkartpark.

ontwerptekening herinrichting Donkerelaan (Pdf; 671kB)

Hier vindt u meer informatie over de herinrichting van de Slotlaan en zijstraten.

Planning uitvoering

Het college heeft ingestemd met het ontwerp voor de Donkerelaan. De omgevingsvergunning en het verkeersbesluit kunnen daarom worden aangevraagd. Ook kunnen we de aannemer gaan selecteren, die de herinrichting gaat uitvoeren.

De werkzaamheden voeren we waarschijnlijk net na de zomervakantie uit. Dit is een rustige periode voor de winkeliers, waardoor de hinder beperkt blijft. Ook tijdens de uitvoering blijft de overlast beperkt, omdat de Donkerelaan maar kort dicht hoeft.

Parkeerplaatsen en busroute

Parkeerplaatsen

Na overleg met bewoners en ondernemers is besloten om (een deel van) de parkeerplaatsen aan de kant van het Walkartpark te behouden.

De huidige parkeerplaatsen aan de kant van het Walkartpark worden heringedeeld. In de nieuwe situatie krijgt deze zijde 18 parkeerplaatsen voor 'langsparkeren'. De nieuwe situatie is overzichtelijker en daardoor veiliger. Aan de kant van de winkels komen 4 extra parkeerplaatsen. In totaal blijven 22 parkeerplaatsen behouden.

We zijn van plan om de parkeerplaatsen met elektrische oplaadpunten te verplaatsen naar het parkeerterrein aan de Kerkweg (achter de Groene Winkel).

Busroute

De aanpassing van de parkeerplaatsen is ook nodig om de straat geschikt èn verkeersveilig te maken voor de bus. De bus gaat rijden aan de kant van het Walkartpark, niet aan de kant van de winkels.

Op dit moment is nog niet bekend vanaf wanneer de bus hier zal gaan rijden. Dit is afhankelijk van de uitspraak van de Rechtbank, die de verkeersbesluiten binnen het centrum behandelt.

Waarom deze busroute?

Voor deze busroute is gekozen, om te voorkomen dat de busreis naar Utrecht langer gaat duren. De bus moet straks in het centrum iets omrijden, omdat de Weeshuislaan (tussen de Slotlaan en Antonlaan) wordt afgesloten voor alle verkeer. Dus ook voor de bus.

De nieuwe busroute via de Voorheuvel en 1e Hogeweg duurt ongeveer 2 minuten langer. Door de bussen naar Utrecht via de Donkerelaan te laten rijden, in plaats van de Laan van Beek en Royen, wordt die tijd weer ingehaald.

Groene aansluiting op het Walkartpark

Alle bomen aan de Donkerelaan blijven behouden. De strook tussen de weg en het Walkartpark vergroenen we met planten die mooi aansluiten op het Walkartpark. Hiermee krijgt de laan een groener karakter en verbetert de monumentale structuur van dit deel van de Slotlaan.

Afvalcontainers

Op twee plekken blijven ondergrondse afvalcontainers staan. In totaal gaat het om 5 containers (3 en 2 stuks). 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Van 3 september tot en met eind oktober is de Slotlaan afgesloten tussen de 1e Hogeweg en de Weeshuislaan. Voor het verkeer geldt een omleiding.

Lees verder >>

Aziatisch eten met een lokaal tintje. Dat kan vanaf 15 augustus aan de Voorheuvel bij The Fusion Club.

Lees verder >>

Begin juli opende STAN&CO haar deuren in Zeist. De oude gasfabriek op de hoek van de Antonlaan en de Steynlaan is omgetoverd tot een bruisend restaurant.

Lees verder >>

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de planning voor de herinrichting van het centrum aan te passen.

Lees verder >>

Gedicht ‘Ik ben jouw plein’ heeft een vaste plek gekregen op het vernieuwde marktplein.

Lees verder >>