Emmaplein

De contouren van het nieuwe centrum worden steeds zichtbaarder. Na de Markt werkt BAM Infra onder andere ook op de Voorheuvel. De Slotlaan is grotendeels al heringericht. Ook het eerste deel van het Emmaplein is inmiddels al heringericht.

Voorbereidende werkzaamheden voor herinrichting Emmaplein

Maandag 11 juni is BAM Infra gestart met de voorbereidende werkzaamheden aan het Emmaplein (richting de Markt). Zo worden de ondergrondse afvalcontainers en de brievenbussen alvast verplaatst en wordt de huidige beplanting verwijderd.

In de week van 18 juni begint het grotere werk: de sloop van de huidige hellingbaan en trap naar de Markt, de keerwanden en wordt de oude bestrating weggehaald. Dit betekent helaas wel dat voetgangers vanuit het Emmaplein richting de Markt (en vice versa) tijdelijk om moeten lopen via de Albert Heijn. Het is de bedoeling om dit deel van Emmaplein (en daar beneden) voor 1 augustus klaar te hebben. De speelplek wordt net na de zomervakantie op het Emmaplein geplaatst. De nieuwe bomen en het groen volgen later dit jaar.  

Waarom doen we dit?

Het centrum van Zeist vernieuwt. Inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente werken samen aan een centrum waar het leuk is om te winkelen en te verblijven. Het Emmaplein richting de Markt, krijgt nieuwe bestrating, een groenere uitstraling, nieuwe verlichting, een speelplek en op termijn ook mogelijk een kiosk.

plattegrond Emmaplein en omgeving

Definitief ontwerp

Hier vindt u het definitieve ontwerp van het Emmaplein-Weeshuislaan. Het ontwerp voor de Weeshuislaan - gedeelte tussen Antonlaan en Slotlaan - moet nog definitief gemaakt worden. Publicatie van dit deel van het ontwerp volgt nog.

Het definitieve ontwerp wijkt op onderdelen iets af van het vastgestelde schetsontwerp van januari 2017. Samen met bewoners, ondernemers, pandeigenaren en BAM Infra hebben we afgelopen periode de ontwerpen verder geactualiseerd. Hier is vooral gekeken naar verbeteringen op het gebied van groen en fietsenstallingen. Daarnaast hebben we samen met de omgeving een aantal onderdelen ingevuld die in januari 2017 nog niet bekend waren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de locaties van oliebollenkramen en kiosken.

Impressie nieuwe centrum

Met de in februari 2017 gelanceerde 3D-animatie krijgt u een duidelijke impressie van het nieuwe centrum van Zeist. Dit ontwerp is tot stand gekomen door ontwerpteams bestaande uit bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren. In het ontwerp proces werden deze teams ondersteund door een ingenieursbureau en de gemeente.

Kunst

Een groot kunstwerk dat het Emmaplein verfraait en ook nog tot een prettigere plek maakt. Dat kan. De afgelopen maanden is door een delegatie van bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente gekozen voor het kunstwerk ‘Voor de Wind’ van Gabriël Lester. Het bijzondere kunstwerk dat komt te staan tussen Nazar en H&M, is niet alleen fraai, maar het houdt ook nog eens de wind tegen. Eind september onthulden wethouder Marcel Fluitman en de kunstenaar Gabriel Lester het ontwerp van het kunstwerk. Het kunstwerk wordt voor de zomer van 2018 opgeleverd.

Waarom doen we dit?

Er wordt geïnvesteerd in kunst die het centrum moet verrijken. De kunstwerken leveren een bijdrage aan de culturele kwaliteit en beleving van de stedelijke omgeving. Maar kunst doet veel meer. Kunst ontlokt reacties en emoties, kan dingen in werking zetten, spoort aan tot reflectie, kan tegenstellingen en verbindingen laten zien.

Lees meer over kunst in het nieuwe centrum van Zeist.

Meer informatie? Bezoek het informatiecentrum

 

Aannemer BAM Infra stuurt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van de werkzaamheden. Hier vindt u een overzicht van alle BAM-nieuwsbrieven over het Emmaplein.

Wilt u meer informatie over de werkzaamheden in het centrum? Breng dan een bezoek aan het informatiecentrum. Hier vindt u een overzicht van de actuele openingstijden.

Online antwoord op de meest gestelde vragen.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Nieuw zebrapad Antonlaan

donderdag 14 juni 2018

De Antonlaan heeft, nabij de Weeshuislaan, een nieuw zebrapad gekregen.

Lees verder >>

Nieuwe verlichting centrum

dinsdag 12 juni 2018

Naast nieuw straatwerk krijgt het centrum ook nieuwe lichtmasten.

Lees verder >>

Maandag 11 juni is BAM Infra gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de 2e fase van het Emmaplein (richting de Markt). Het is de bedoeling de herinrichting van het Emmaplein voor 1 augustus klaar te hebben.

Lees verder >>

Op 16 juni opende van de Wereldwinkel aan de 1e Hogeweg de deuren. Twee vrijwilligers vertellen over de verhuizing.

Lees verder >>

Vanaf woensdag 6 juni 2018 vernieuwt BAM Infra de stoep van de Weeshuislaan, aan de kant van Compusupply. Om de hinder te beperken worden de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd.

Lees verder >>