Voorheuvel - Markt

2016 stond in het teken van het ontwerpen van een nieuw centrum. Bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren hebben samen met de gemeente en onder leiding van een ingenieursbureau per gebied een ontwerp gemaakt.

Op woensdag 22 februari 2017 is in de raadzaal van het gemeentehuis de 3D-animatie van het centrum gelanceerd. In de animatie loopt de kijker als het ware door het nieuwe centrum heen en krijgt hij een goede indruk van het toekomstige centrum van Zeist. 

Planning deelgebied

Het deelgebied Markt wordt heringericht in de periode:

  • april tot en met juni - Markt

Hier vindt u een overzicht met de planning van alle activiteiten en werkzaamheden.

Tijdelijke verplaatsing markt naar het Emmaplein

Vanwege de herinrichting van het marktplein wordt de markt op donderdag en zaterdag vanaf donderdag 6 april tijdelijk verplaatst naar het Emmaplein en een klein deel van de Voorheuvel.

Voor de zomer levert BAM Infra het nieuwe marktplein op. Dan is er een groot marktplein ontstaan waar de gehele markt kan staan en waar de mogelijkheid is om evenementen te organiseren. Om dit te realiseren worden de hoogteverschillen weggewerkt en wordt het bestaande groen zoveel mogelijk behouden en aangevuld. 

plattegrond met begrenzing nieuwe marktlocatie
Plattegrond tijdelijke verplaatsing markt naar het Emmaplein

Voorbereidende werkzaamheden: sloop hellingbaan parkeergarage Voorheuvel

In de loop van 2017 wordt het marktplein vernieuwd. Om deze vernieuwing te kunnen starten wordt de huidige hellingbaan naar parkeergarage Voorheuvel gesloopt. Op 10 maart startte de aannemer met de sloopvoorbereidingen.

De sloopwerkzaamheden zullen in totaal ongeveer 5 weken duren. De werktijden zijn doordeweeks van 7.00 tot 17.00 uur. Eerst worden bouwhekken geplaatst, het straatwerk opgebroken en het metselwerk gesloopt. Voordat de constructie wordt gesloopt, worden er nulmetingen verricht. Daarna wordt de hellingbaan vervangen door een smallere hellingbaan met een trap.

Parkeergarage Voorheuvel blijft toegankelijk

Parkeergarage Voorheuvel zal  toegankelijk blijven voor voetgangers, waaronder ook minder-validen. De hellingbaan wordt vervangen door een smallere hellingbaan met een trap. Hiervoor moet één boom gekapt worden. Uit onderzoek blijkt dat deze boom een korte levensverwachting heeft waardoor verplanting helaas niet mogelijk is. Tijdens de herinrichting van de Markt zal daarom in de buurt van de parkeergarage een nieuwe boom worden geplant.

Voorbereiding herinrichting Markt

Het centrum van Zeist Vernieuwt! Inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente werken samen aan een centrum waar het leuk is om te winkelen en te verblijven. Het nieuwe centrum krijgt een groenere uitstraling en voelt gastvrij.

Wanneer de herinrichting gereed is ontstaat er een groot marktplein. Het plein is dan verlaagd, heeft een groenere uitstraling gekregen en zal ruimte bieden aan de volledige weekmarkt. Om deze ruimte te creëren is de sloop van de huidige hellingbaan noodzakelijk. In 2018 zal de gehele herinrichting klaar zijn.   

Meer informatie

Indien u vragen heeft over de ontwikkelingen in het centrum, dan nodigen wij u op donderdag en vrijdag uit in het informatiecentrum. Klik hier voor een overzicht van de actuele openingstijden.

ingang parkeergarage
Huidige situatie ingang parkeergarage Voorheuvel.
ingang parkeergarage
Nieuwe situatie ingang parkeergarage Voorheuvel.

Nieuwe weg tussen Weeshuislaan en Montaubanstraat is open

De sloop van de tunnel is klaar. De oude verkeerssituatie is hersteld. Dit betekent dat de nieuwe weg tussen de Weeshuislaan en Montaubanstraat open is voor autoverkeer en (brom-)fietsers. Bussen rijden nog niet.

Er staat een verkeersbord 'hoogtebeperking' dat ondersteund wordt door de hoogtebalk. Voorheen werd de hoogtebeperking feitelijk gehandhaafd door de tunnel en was de hoogtebalk meer een waarschuwingsmiddel. Nu de tunnel weg is, heeft de hoogtebalk de functie van de tunnel overgenomen. Het verkeersbord mag niet zomaar weg gehaald worden. Dit kan pas als de juridische procedures binnen het verkeersplan centrumvisie zijn afgerond. Dat is nog niet het geval.

Video sloop tunnel

Van tunnel naar weg: in 6 weken tijd is de tunnel die eens de verbinding was tussen de Markt en het Emmaplein, weggehaald. Resultaat van het gelijkvloers maken is een nieuwe weg die de verbinding is tussen het de Weeshuislaan en Montaubanstraat. Kijk hier naar de sloop van de tunnel (YouTube) in enkele minuten.

Meer informatie? Bezoek het informatiecentrum

Wilt u meer informatie over de werkzaamheden in het centrum? Breng dan een bezoek aan het informatiecentrum. Hier vindt u de actuele openingstijden.

Online antwoord op de meest gestelde vragen.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Bouwvakkers in het centrum krijgen verrassingslunch in verband met Dag van de Bouw.

Lees verder >>

Wie regelmatig over het Emmaplein loopt heeft ongetwijfeld gezien dat er het een en ander verbouwd is. Eethuis Nazar heeft uitgebreid naar het pand waar voorheen de Rabobank een pinautomaat had. “Eigenlijk wilden we jaren geleden al dat deel van het pand erbij hebben, maar toen was dat niet...

Lees verder >>

Op maandag 8 mei 2017 start BAM Infra met de herinrichting van de Slotlaan. Om de bereikbaarheid van winkels en woningen te behouden wordt er in delen gewerkt. BAM Infra begint op de stoep, deze wordt opgedeeld in delen, en voert vervolgens de rijbaan in 2 delen uit. Eind september wordt de Slotlaan...

Lees verder >>

Op maandag 8 mei kiest Zeist - tijdens het Business Event Zeist - dé ondernemer van 2017. In de categorie ‘detailhandel en horecaonderneming’ zijn 2 centrumondernemers genomineerd: La Collina en C’est Bon.

Lees verder >>

Speelwonderland Zeist opende eind januari haar deuren aan het Emmaplein, tegenover Brasserie Bon Vivant en naast de Mango. Wegens succes is besloten om de deuren van het indoor speelparadijs open te houden tot en met zaterdag 8 juli.

Lees verder >>