Walkartpark

De gemeente Zeist heeft in de tweede helft van 2016 het Walkartpark in het centrum van Zeist gerenoveerd. Het nieuwe Walkartpark is toegankelijker, heeft nieuwe speelvoorzieningen, fijne zitplekken, een fontein, nieuw aangelegde borders en een betere verbinding met het centrum.

Het nieuw ingerichte park is op 17 december 2016 op een feestelijke manier weer in gebruik genomen. Samen met vertegenwoordigers van de Provincie Utrecht, de Rijksdienst en de dialooggroep heeft verantwoordelijk wethouder Sander Jansen het park heropend.

Foodtrucks in Walkartpark

Heb jij ze al gezien? De foodtrucks in het Walkartpark? Terwijl je kinderen lekker spelen in de speeltuin, drink je een drankje of eet je een lekker hapje. Van carpaccio tot pannenkoeken en van vis tot Surinaamse broodjes: keuze genoeg.  Tijdens de openingstijden van het park staan iedere woensdag en in het weekend de foodtrucks op het centrale plein in het Walkartpark. In het park is tijdelijke horeca toegestaan. Met deze ondernemers zijn duidelijke afspraken gemaakt en is gekeken of er niet teveel overlap is in het product dat wordt aangeboden. Er is daardoor een divers horeca-aanbod te vinden.

In 2016 is de komst van een horecavoorziening verder uitgewerkt. Om in het park horeca (permanent) toe te staan, is een bestemmingsplanwijziging nodig. Deze procedure duurt naar verwachting ongeveer anderhalf jaar. Dit komt door de monumentale status van het park. Het park moet uiteindelijk een prettige verblijfplaats zijn voor mens en dier.

Informatiebijeenkomst

Op woensdagavond 20 februari willen wij u graag informeren over de plannen en de stand van zaken rond het horecapaviljoen in het Walkartpark. Lees verder

Ontwerp voor het park

Het ontwerp is in samenspraak met inwoners en andere belanghebbenden (dialooggroep Walkartpark), in samenwerking met de gemeente en landschapsarchitecten SB4 en Copijn Bruine Beuk gemaakt. Input voor het ontwerp zijn de meer dan 1.200 reacties en ideeën die zijn opgehaald tijdens de Week van het Walkartpark in 2015. Toen werden inwoners van Zeist opgeroepen om hun wensen en behoeften voor het park aan te geven. Een speciaal in het leven geroepen dialooggroep heeft al deze wensen van bewoners serieus bekeken en de meeste wensen zijn opgenomen in het definitief ontwerp. (pdf - 3,8 MB)

tekening van het definitief ontwerp van het Walkartpark
definitief ontwerp Walkartpark

Vernieuwingen in het park

De vernieuwing van het Walkartpark houdt het volgende in:

  • Het park heeft een betere verbinding met het centrum gekregen. Dit is gerealiseerd door de entrees naar het centrum aan te passen. Er is op een aantal plekken meer openheid in de ‘doorgezichten’ (bijvoorbeeld op de Slotlaan) gecreëerd
  • Het park heeft een omlijsting van een hek. Niet metershoog, maar wel een omlijsting die duidelijk maakt, dat er een interessante plek achter het hek te vinden is
  • De huidige padenstructuur is verbeterd
  • Er zijn meer bloeiende planten en bomen aangebracht, zodat er elk seizoen iets interessants in het park te ontdekken is
  • Het park- en speelmeubilair is vernieuwd en de fontein is in ere hersteld, zodat dit een uitnodigende plek is om te vertoeven
  • Kinderen en jeugd zijn zeer welkom in het park. Voor hen zijn de speelvoorzieningen uitgebreid
  • Ten slotte heeft het park een duidelijk ‘kloppend hart’ nodig. Hiervoor is een plein in het midden van het park gemaakt, waar vanaf het voorjaar 2017 horeca is voorzien

Geschiedenis van het Walkartpark

Het Walkartpark is een Rijksmonument en een erfenis van de dames Walkart. Zij hebben dit park geschonken aan de gemeente Zeist onder de voorwaarde dat het een openbaar wandelpark blijft. Naast wandelen biedt het park alle ruimte om te picknicken op zomerse dagen en leuke dingen te organiseren. De erven van de dames Walkart zijn erg enthousiast over de vernieuwing van het park.

Meer informatie over de geschiedenis van het park is te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl

Hekwerk

wapen van de familie Walkart
wapen van de familie Walkart

Het park heeft een hek van 1,20m hoog en met twee imposante poorten. In het hekwerk is de letter ‘W’ te herkennen. Dit is een verwijzing naar de familie Walkart. De gekozen azuurblauwe kleur is authentiek en afkomstig uit het wapen van de familie Walkart. Dit azuurblauw (RAL 5009) is gelijk aan de kleur van het bestaande hekwerken van Slot Zeist en zeker geen nieuwe kleur binnen Zeist.

Beide parels (Walkartpark en Slot Zeist) worden door het gebruik van een en dezelfde kleur met elkaar verbonden middels de Slotlaan. Bekijk voor meer informatie het definitief ontwerp (pdf - 3,8 MB) van het park.

Vergunning

De omgevingsvergunning restauratie en herinrichting van het Walkartpark is verleend op 13 juni 2016 onder OV-nummer OV20160417.

Nieuwsbrief

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in het Walkartpark? In de nieuwsbrief kunt u meer informatie vinden. Hier kunt u zich aanmelden voor de online nieuwsbrief Walkartpark.

Nieuwsbrieven 2017

Meer informatie

Voor vragen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de gemeente Zeist via het vijfcijferige telefoonnummer 14 030 of via het e-mailadres zeist@zeist.nl.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Vanwege de vragen en zorgen over de nieuwe verkeerssituatie in het centrum van Zeist opent de gemeente een tijdelijk informatiepunt aan de Markt in De Klinker. Vanaf zaterdag 9 februari 10.00 uur zijn inwoners, ondernemers en bezoekers hier welkom voor vragen, opmerkingen of zorgen.

Lees verder >>

Op dinsdag 5 februari heeft het college van burgemeester en wethouders een brief gestuurd aan de gemeenteraad over de verkeersmaatregelen die op 28 januari ingingen.

Lees verder >>

Verkeersmaatregelen fase 2

dinsdag 29 januari 2019

Op maandag 28 januari ging fase 2 van het verkeersplan centrum en de wijkverkeersplannen in.

Lees verder >>

Nieuw beeld geeft centrum betekenis

dinsdag 27 november 2018

Het nieuwe beeld aan het Hogewegplantsoen is warm ontvangen.

Lees verder >>

Het centrum is klaar voor de feestdagen. Na de winter maken we het centrum echt af.

Lees verder >>