Walkartpark

De gemeente Zeist heeft in de tweede helft van 2016 het Walkartpark in het centrum van Zeist gerenoveerd. Het nieuwe Walkartpark is toegankelijker, heeft nieuwe speelvoorzieningen, fijne zitplekken, een fontein, nieuw aangelegde borders en een betere verbinding met het centrum.

Het nieuw ingerichte park is op 17 december 2016 op een feestelijke manier weer in gebruik genomen. Samen met vertegenwoordigers van de Provincie Utrecht, de Rijksdienst en de dialooggroep heeft verantwoordelijk wethouder Sander Jansen het park heropend.

Horecaondernemers gezocht voor Walkartpark

Het Walkartpark heeft vorig jaar een grote kwaliteitsimpuls gekregen. Om de belevingswaarde van het park te versterken, heeft de gemeente samen met horecaondernemers nagedacht over de realisatie van horeca in het park. 

Bestemmingsplanwijziging

Om horeca in het Walkartpark te realiseren, is er een bestemmingsplanprocedure noodzakelijk. Deze procedure duurt naar verwachting 1 tot 1,5 jaar, mede door de monumentale status van het park. In die periode is het voor horecaondernemers mogelijk om individueel of samen met anderen lichte daghoreca aan te bieden vanuit bijvoorbeeld een foodtruck of een marktkraam. Wanneer de bestemmingsplanprocedure is afgerond, wordt de tijdelijke horeca vervangen door een permanente vorm. Voor het realiseren van de permanente horecagelegenheid, wordt ook een definitief paviljoen in het Walkartpark geplaatst. Hiervoor wordt een programma van eisen (PvE) opgesteld in overleg met horecaondernemers.

Randvoorwaarden tijdelijke horeca

In de afgelopen periode is met een aantal partijen overleg geweest over de keuze voor een tijdelijke en permanente horecagelegenheid. Zo is geïnventariseerd wat de Monumentencommissie, de Commissie Milieu en Leefomgeving, Koninklijke Horeca Nederland, omwonenden en de erven van de dames Walkart van de plannen vinden. Iedereen is het erover eens, dat de horeca het kloppende hart van het park moet worden en de belevingswaarde moet versterken. Deze wensen en eisen, hebben geleid tot  randvoorwaarden.

Inschrijfformulier

Wanneer u geïnteresseerd bent, vragen wij u om het inschrijfformulier (pdf) te downloaden en ingevuld te retourneren.

Meer informatie

Als u vragen heeft, kunt u bellen met 14 030 of een mail sturen naar zeist@zeist.nl.

Ontwerp voor het park

Het ontwerp is in samenspraak met inwoners en andere belanghebbenden (dialooggroep Walkartpark), in samenwerking met de gemeente en landschapsarchitecten SB4 en Copijn Bruine Beuk gemaakt. Input voor het ontwerp zijn de meer dan 1.200 reacties en ideeën die vorig jaar zijn opgehaald tijdens de Week van het Walkartpark. Toen werden inwoners van Zeist opgeroepen om hun wensen en behoeften voor het park aan te geven. Een speciaal in het leven geroepen dialooggroep heeft al deze wensen van bewoners serieus bekeken en de meeste wensen zijn opgenomen in het definitief ontwerp. (pdf - 3,8 MB)

tekening van het definitief ontwerp van het Walkartpark
definitief ontwerp Walkartpark

Vernieuwingen in het park

De vernieuwing van het Walkartpark houdt het volgende in:

  • Het park heeft een betere verbinding met het centrum gekregen. Dit is gerealiseerd door de entrees naar het centrum aan te passen. Er is op een aantal plekken meer openheid in de ‘doorgezichten’ (bijvoorbeeld op de Slotlaan) gecreëerd;
  • Het park heeft een omlijsting van een hek. Niet metershoog, maar wel een omlijsting die duidelijk maakt, dat er een interessante plek achter het hek te vinden is;
  • De huidige padenstructuur is verbeterd;
  • Er komen meer bloeiende planten en bomen, zodat er elk seizoen iets interessants in het park te ontdekken is;
  • Het park- en speelmeubilair is vernieuwd en de fontein is in ere hersteld, zodat dit een uitnodigende plek is om te vertoeven;
  • Kinderen en jeugd zijn zeer welkom in het park. Voor hen zijn de speelvoorzieningen uitgebreid;
  • Ten slotte heeft het park een duidelijk ‘kloppend hart’ nodig. Hiervoor is een plein in het midden van het park gemaakt, waar vanaf het voorjaar 2017 horeca is voorzien.

Planning

  • voorjaar 2017: start tijdelijke horeca met lokale horecaondernemers.

Nieuw hekwerk met poorten

wapen van de familie Walkart
wapen van de familie Walkart

Het park krijgt een hek van 1,20m hoog en met twee imposante poorten. In het hekwerk is de letter ‘W’ te herkennen, een verwijzing naar de familie Walkart. De gekozen azuurblauwe kleur is authentiek en afkomstig uit het wapen van de familie Walkart. Dit azuurblauw (RAL 5009) is gelijk aan de kleur van het bestaande hekwerken van Slot Zeist en zeker geen nieuwe kleur binnen Zeist.

Beide parels (Walkartpark en Slot Zeist) worden door het gebruik van een en dezelfde kleur met elkaar verbonden middels de Slotlaan. Bekijk voor meer informatie het definitief ontwerp (pdf - 3,8 MB) van het park.

Aanleiding voor de renovatie van het park

Het Walkartpark ligt op een heel mooie plek, in het centrum van Zeist. Het park heeft een belangrijke natuurfunctie en is een plek voor ontspanning. Ook is het een rijksmonument. Het park heeft veel te bieden, maar wordt niet optimaal gebruikt. Door de renovatie van park sluit het beter aan bij de behoeften van de inwoners en kan het weer 100 honderd jaar mee.

Vergunning

De omgevingsvergunning restauratie en herinrichting van het Walkartpark is verleend op 13 juni onder OV-nummer OV20160417.

Geschiedenis van het Walkartpark

Het Walkartpark is een Rijksmonument en een erfenis van de dames Walkart. Zij hebben dit park geschonken aan de gemeente Zeist onder de voorwaarde dat het een openbaar wandelpark blijft. Naast wandelen biedt het park alle ruimte om te picknicken op zomerse dagen en leuke dingen te organiseren. De erven van de dames Walkart zijn erg enthousiast over de vernieuwing van het park.

Nieuwsbrief

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in het Walkartpark? In de nieuwsbrief kunt u meer informatie vinden.

Meer informatie

Voor vragen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de gemeente Zeist via het vijfcijferige telefoonnummer 14 030 of via het e-mailadres zeist@zeist.nl.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Vanaf donderdag 6 april verhuist de markt tijdelijk naar het Emmaplein en een klein deel van de Voorheuvel.

Lees verder >>

Begin april start aannemer BAM Infra met de herinrichting van de markt. Voor de zomer is het nieuwe marktplein klaar. Daarna is de rest van het centrum aan de beurt.

Lees verder >>

Vanaf april worden de openingstijden van het informatiecentrum aangepast naar donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 14.00 uur. Uitgezonderd feestdagen.

Lees verder >>

Bent u een lokale horecaondernemer die geïnteresseerd is om alleen of samen met anderen de tijdelijke horeca in het Walkartpark handen en voeten te geven? Het gaat om lichte daghoreca in de periode van april 2017 tot en met juni 2018.

Lees verder >>

Kinderen kunnen sinds kort op excursie gaan in de jungle bij Speel Wonderland Zeist. Gedurende 3 maanden is het speelparadijs geopend aan het Emmaplein.

Lees verder >>