Walkartpark

De gemeente Zeist heeft in de tweede helft van 2016 het Walkartpark in het centrum van Zeist gerenoveerd. Het nieuwe Walkartpark is toegankelijker, heeft nieuwe speelvoorzieningen, fijne zitplekken, een fontein, nieuw aangelegde borders en een betere verbinding met het centrum.

Het nieuw ingerichte park is op 17 december 2016 op een feestelijke manier weer in gebruik genomen. Samen met vertegenwoordigers van de Provincie Utrecht, de Rijksdienst en de dialooggroep heeft verantwoordelijk wethouder Sander Jansen het park heropend.

Horeca in Walkartpark

Tijdens de renovatie van het Walkartpark vorig jaar, is ook de komst van een horecavoorziening verder uitgewerkt. Om in het park horeca toe te staan, is een bestemmingsplanwijziging nodig. Deze procedure duurt naar verwachting ongeveer anderhalf jaar. Dit komt door de monumentale status van het park. Het park moet uiteindelijk een prettige verblijfplaats zijn voor mens en dier.

Om het park in de tussenliggende periode toch iets extra’s te geven, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om tijdelijke horeca toe te staan. Tot het moment dat de bestemmingsplanwijziging is afgerond, is het toegestaan dat horecaondernemers tijdens de openingsuren van  het park met een foodtruck of kraam op het centrale plein hun waar verkopen.

Uiteraard heeft de gemeente duidelijke afspraken gemaakt met de horecaondernemers op het gebied van vergunningen, milieu-eisen, hygiëne en geluidsoverlast.

Daarnaast is in de afgelopen periode met een aantal partijen overleg geweest over de keuze voor een tijdelijke en permanente horecagelegenheid. Zo is geïnventariseerd wat de Monumentencommissie, de Commissie Milieu en Leefomgeving, Koninklijke Horeca Nederland, omwonenden en de erven van de dames Walkart van de plannen vinden. Iedereen is het erover eens, dat de horeca het kloppende hart van het park moet worden en de belevingswaarde moet versterken. Deze wensen en eisen zijn meegenomen.

Tijdelijke horeca

De gemeente Zeist heeft horecaondernemers via verschillende kanalen opgeroepen zich aan te melden voor de tijdelijke horeca. Inmiddels hebben zich ongeveer 10 ondernemers gemeld. Met deze ondernemers zijn duidelijke afspraken gemaakt en is gekeken of er niet teveel overlap is in het product dat wordt aangeboden. Er is daardoor een divers horeca-aanbod te vinden.

Ontwerp voor het park

Het ontwerp is in samenspraak met inwoners en andere belanghebbenden (dialooggroep Walkartpark), in samenwerking met de gemeente en landschapsarchitecten SB4 en Copijn Bruine Beuk gemaakt. Input voor het ontwerp zijn de meer dan 1.200 reacties en ideeën die zijn opgehaald tijdens de Week van het Walkartpark in 2015. Toen werden inwoners van Zeist opgeroepen om hun wensen en behoeften voor het park aan te geven. Een speciaal in het leven geroepen dialooggroep heeft al deze wensen van bewoners serieus bekeken en de meeste wensen zijn opgenomen in het definitief ontwerp. (pdf - 3,8 MB)

tekening van het definitief ontwerp van het Walkartpark
definitief ontwerp Walkartpark

Vernieuwingen in het park

De vernieuwing van het Walkartpark houdt het volgende in:

  • Het park heeft een betere verbinding met het centrum gekregen. Dit is gerealiseerd door de entrees naar het centrum aan te passen. Er is op een aantal plekken meer openheid in de ‘doorgezichten’ (bijvoorbeeld op de Slotlaan) gecreëerd
  • Het park heeft een omlijsting van een hek. Niet metershoog, maar wel een omlijsting die duidelijk maakt, dat er een interessante plek achter het hek te vinden is
  • De huidige padenstructuur is verbeterd
  • Er zijn meer bloeiende planten en bomen aangebracht, zodat er elk seizoen iets interessants in het park te ontdekken is
  • Het park- en speelmeubilair is vernieuwd en de fontein is in ere hersteld, zodat dit een uitnodigende plek is om te vertoeven
  • Kinderen en jeugd zijn zeer welkom in het park. Voor hen zijn de speelvoorzieningen uitgebreid
  • Ten slotte heeft het park een duidelijk ‘kloppend hart’ nodig. Hiervoor is een plein in het midden van het park gemaakt, waar vanaf het voorjaar 2017 horeca is voorzien

 


Hekwerk

wapen van de familie Walkart
wapen van de familie Walkart

Het park heeft een hek van 1,20m hoog en met twee imposante poorten. In het hekwerk is de letter ‘W’ te herkennen. Dit is een verwijzing naar de familie Walkart. De gekozen azuurblauwe kleur is authentiek en afkomstig uit het wapen van de familie Walkart. Dit azuurblauw (RAL 5009) is gelijk aan de kleur van het bestaande hekwerken van Slot Zeist en zeker geen nieuwe kleur binnen Zeist.

Beide parels (Walkartpark en Slot Zeist) worden door het gebruik van een en dezelfde kleur met elkaar verbonden middels de Slotlaan. Bekijk voor meer informatie het definitief ontwerp (pdf - 3,8 MB) van het park.

Aanleiding voor de renovatie van het park

Het Walkartpark ligt op een heel mooie plek, in het centrum van Zeist. Het park heeft een belangrijke natuurfunctie en is een plek voor ontspanning. Ook is het een rijksmonument. Het park heeft veel te bieden, maar wordt niet optimaal gebruikt. Door de renovatie van park sluit het beter aan bij de behoeften van de inwoners en kan het weer 100 honderd jaar mee.

Vergunning

De omgevingsvergunning restauratie en herinrichting van het Walkartpark is verleend op 13 juni 2016 onder OV-nummer OV20160417.

Geschiedenis van het Walkartpark

Het Walkartpark is een Rijksmonument en een erfenis van de dames Walkart. Zij hebben dit park geschonken aan de gemeente Zeist onder de voorwaarde dat het een openbaar wandelpark blijft. Naast wandelen biedt het park alle ruimte om te picknicken op zomerse dagen en leuke dingen te organiseren. De erven van de dames Walkart zijn erg enthousiast over de vernieuwing van het park.

Nieuwsbrief

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in het Walkartpark? In de nieuwsbrief kunt u meer informatie vinden:

Meer informatie

Voor vragen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de gemeente Zeist via het vijfcijferige telefoonnummer 14 030 of via het e-mailadres zeist@zeist.nl.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Updates

Van 31 juli tot en met 13 augustus liggen de werkzaamheden in het centrum stil vanwege de vakantieperiode (bouwvak). De straten waar gewerkt werd – de Slotlaan, de Markt en de 1e Hogeweg – zijn door de aannemers netjes gemaakt. Dit betekent dat in de straten waar BAM Infra aan de slag is het nieuwe...

Lees verder >>

Sloop luifel Weeshuislaan

donderdag 20 juli 2017

Maandag 17 juli is gestart met de sloop van de luifel in de Weeshuislaan (tegenover de Allegrotuin).

Lees verder >>

Markt officieel geopend

maandag 17 juli 2017

Zaterdag 15 juli 2017 is het vernieuwde marktplein officieel geopend. De Markt is de eerste plek waardoor duidelijk wordt hoe het nieuwe centrum er dadelijk uitziet. Het plein is verlaagd en biedt daardoor ruimte aan de gehele warenmarkt. Daarnaast is het een ideale evenementenlocatie geworden. In...

Lees verder >>

Op zaterdag 8 juli opende Speel Wonderland voor het laatst haar deuren. Daarna is dit tijdelijke indoor speelparadijs in het centrum van Zeist gestopt.

Lees verder >>

Om de hinder van de werkzaamheden zoveel mogelijk te verminderen zet BAM infra onder meer een omgevingsmanager in.

Lees verder >>